Hoorn, 4 augustus 2016.
Geachte heer Porosjenko,
In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werden 24 schilderijen en klein zilverwerk gestolen uit het Westfries Museum van de gemeente Hoorn. Hierdoor raakte het museum, maar ook onze gemeente, een belangrijk deel van zijn collectie kwijt. Tijdens de kunstroof was ik wethouder (dagelijks bestuur) van o.a. Kunst en Cultuur en daardoor politiek verantwoordelijk voor de kunstroof. Daarom zal ik mij blijven inspannen voor de terugkeer van de schilderijen.
Tien jaar na de schilderijendiefstal plaatste een Russische website een foto van een van de gestolen schilderijen. Interpol had tot dan toe geen succes geboekt met zijn naspeuringen. Kunstrechercheurs Arthur Brand en Alex Omhoff kwamen wél dicht in de buurt van de schilderijen. Dankzij hun onderzoek weten we dat de kunstwerken in handen zijn van organisaties die goede banden hebben met de Oekraïense regering. De Oekraïense geheime dienst SBU, partij Svoboda en de nationalistische OUN-militie weten in ieder geval waar de schilderijen zich bevinden en mogelijk zijn ze zelfs de bezitters van de kunstwerken.
Van de 24 gesloten schilderijen zijn er slechts 5 terug gevonden. Daar is het Westfries Museum en onze stad maar voor een deel gelukkig mee. Het is ronduit ergerlijk dat de 5 schilderijen nog steeds niet terug zijn in Hoorn. De Oekraïense autoriteiten vragen als nieuwste spelletje bewijstukken waaruit blijkt dat het museum rechtmatig eigenaar is van de 5 schilderijen. Ik wil u vragen aan deze bureaucratische bezigheid een eind te maken. Uw invloed kan ervoor zorgen dat de 5 schilderijen direct terug komen en de overige 19 schilderijen opgespoord en weer teruggeven worden aan het Westfries Museum en onze stad. Als president van de Oekraïne is dit dé gelegenheid om te laten zien dat u serieus de corruptie in eigen land wilt bestrijden. Deze kans heeft u tot nu toe laten lopen.
In Nederland werd 6 april 2016 een referendum gehouden over het associatieverdrag van de Europese Unie met de Oekraïne. Voorafgaand aan het referendum werd campagne gevoerd door voor- en tegenstanders van het verdrag. Dat kan in Nederland zonder enige vorm van geweld. Onze partij Fractie Tonnaer riep op om, zolang de geroofde kunst niet terug is uit de Oekraine, tegen het associatieverdrag te stemmen. Door onze partij werden advertentie geplaatst in dagbladen en affiches verspreid. Een ruime meerderheid (61,1%) in Nederland en in Hoorn (65,9%) stemde tegen het associatieverdrag met de Oekraine. Deze referendumuitslag had u kunnen voorkomen door de corruptie aan te pakken en de gestolen schilderijen terug te geven.
Trouwens, u kunt de 24 schilderijen persoonlijk naar Hoorn komen brengen. De vergevingsgezinde Hoornse inwoners, stadsbestuur en museum zullen u met de schilderijen feestelijk ontvangen. Tevens een goede gelegenheid om onze Minister-President te spreken en de betrekkingen tussen Nederland en de Oekraïne te verbeteren.
Ik roep u op om te laten zien dat u een man van uw woord bent. Geef onze stad haar gestolen schilderijen terug. Als u met daden antwoordt, verwacht ik geen reactie op deze brief.
Vriendelijke groet, Roger Tonnaer, gemeenteraadslid Hoorn